• Tájékoztató

          • Tisztelt Szülők!

            Az alábbi linkre kattintva elolvashatják Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes levelét, melyet minden magyar nyelvű oktatási intézmény kézhez kapott. Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a magyar állam az anyanyelvükön tanuló diákokat a jövő tanévtöl fogva 100.000 Ft-os támogatásban részesíti majd az óvodától egészen a középiskola befejezéséig, amennyiben ezt magyar intézményben folytatják. Ez a "Szülőföldön magyarul" pályázat emelt összege.

            Köszönjük az anyaország támogatását!

             

            Tajekoztato-level-Semjen-Zsolt-miniszterelnok-helyettes.pdf

          • Gastroshow - Terülj, terülj asztalkám, minálunk

          • Hogyan is kezdődött...

            Tavaly ősszel a SZK Oktatási Minisztériuma pályázatot hirdetett, amely célja a regionális- és multikultúrális nevelés támogatása. Iskolánk is pályázott, méghozzá nagy sikerrel, 1900,- euró értékben konyhai fogyasztókkal és eszközökkel bővíthettük a gyakorló konyhánk felszerelését.

            Projektunk célja az volt, hogy az itt élő nemzetiségek gasztronómiai szokásait, ételeit megismerjük.Tanuljunk egymástól, ellessünk néhány jó praktikát és nem utolsó sorban csapatot építsünk, összefogva kis közösségünket. Ehhez kiváló alkalomnak bizonyult Szakra Zsófi, ismert gaszro-újságíró, vállalkozó előadása, bemutatója, aki nagy szeretettel fogadta iskolánk meghívását egy gasztroshowra.

            Nagy és lelkes csapat fogadta Zsófit az iskola éttermében, nem mert hinni a szemének, hogy ennyi éhes szájjal mit fog kezdeni. Mesélt nekünk nagyanyáink recepjeiről, ételeiről, az akkor használatos alapanyagokról és konyhai eszközökről. De a nap fénypontja természetesen a sütés-főzés volt. Zsófi segítségével aktív részeseivé váltunk egy vidám hangulatú, pörgős bemutatónak. Farsang lévén egy nem mindennapi fánkfajtával ismerkedtünk meg, ez a fodros tolófánk. Elárulta, hogy először a magyarok készítették, majd a spanyolok átvették tőlünk és ők tették igazán híressé. Ma már mindenki churros-ként ismeri a mi magyar tolófánkunkat.

            Az édességet a gyerekek aktív segítségével, több féle szósszal és mártogatóssal sikerült elkészíteni. Az étteremben terjengő fahéjas, porcukros illat nem csak az ízlelőbimbókat csiklandozta, de már maga a tálalás látványa is elindította a nyáltermelést. Szó szerint mindenkinek összefutott a nyál a szájában, ahogy az ízek harmonizáltak egymással.

            Zsófi ezúton is köszönjük neked ezt a gasztronómiai élményt!

            Bízunk benne, hogy a gyerekek is nagy örömüket lelik majd a modern, felszerelt konyhában, és finobannál-finomabb ételek készülnek majd. És ki tudja, talán éppen itt kap majd valaki kedvet egy régi, de mindig nagyon keresett szakma elsajátításához.

            A pályázat megvalósulásához a támogatást a SZK Oktatási minisztériuma biztosította.

            Projekt bol realizovaný s finančnou podporou: